Da Lena blev gravid og ventede Emma, havde hun ingen forestilling om det Helvede, hun måtte igennem efter fødslen – at hun først skulle kæmpe med at få Thomas til at se sin datter for senere at lade sig fængsle for at undgå, at Emma blev tvunget til at være sammen med ham.

Lena-sagen

Deklaration

Historien er baseret på et interview med Lena om hendes oplevelse af forløbet, der begyndte i 2011 og som ikke er slut endnu. Jeg har haft adgang til sagens akter og af dem fremgår det blandt andet, at Thomas har en helt anderledes oplevelse. Den børnesagkyndige undersøgelse bakker dog Lenas fortælling op på mange punkter. Af hensyn til Lena og hendes familie har jeg undladt at bruge hendes efternavn i artiklen, og Thomas og Emma er ikke de to personers rigtige navne.

Chris Alban Hansen

Historien begynder ikke særlig elegant.

Lena møder Thomas i 2011, mens hun stadig er gift med faren til sin store datter. Han kommer i hjemmet som en god ven af familien, men det bliver han ikke ved med at være.

“Det gik ikke så godt herhjemme med ægteskabet, og så tog det ene det andet. Vi så hinanden, når der var mulighed for det. Jeg arbejdede på en døgninstitution og fik af og til lov til at gå nogle timer før, og så tog jeg hjem til Thomas til det tidspunkt, hvor jeg egentlig havde fri, og tog bagefter hjem til min familie,” fortæller Lena.

Forholdet til Thomas er ikke et rigtig parforhold. For Lena er det bare noget nyt og spændende, da 11 års ægteskab begynder at blive kedeligt.

Skilsmissen bliver endelig

Året efter bliver Lena gravid, og selvom hun og den stores far egentlig er gået fra hinanden året før, bliver graviditeten dråben, som sætter gang i den endelige skilsmisse. Lena og eksmanden mødes først i retten om bodeling og bagefter i Statsforvaltningen om samvær med den store datter.

I dag bor Lena og eksmanden med 100 meters afstand og har et godt forhold til hinanden.

Sådan et forhold får hun aldrig med Thomas.

“Han er to forskellige personer. Han er rigtig god til at sælge sig selv ved at fortælle alle de gode ting om, hvad han kan give, og hvad han gør. Men han er også møgmodbydelig. Han siger blandt andet: ‘En kvinde skal kun bruges, og så skal hun smides væk, når jeg er færdig med hende’. Han har haft et stort forbrug af kvinder,” beskriver Lena.

Bor i en sportstaske hos Thomas

Graviditen er ikke desto mindre planlagt, men Thomas tilbyder Lena, at det er i orden for ham, hvis hun ikke ønsker, han skal være en del af barnets liv.

“Han fortalte, at han godt vidste, hvor brændende jeg ønskede mig at få flere børn, og som han sagde: ‘Hvis din mand ikke vil give dig et barn til, så kan jeg da godt gøre det. Jeg er da ligeglad’,” husker Lena samtalen.

Mens Lena er gravid, bor hun – som hun selv beskriver det – i en sportstaske hos Thomas. Thomas har en datter fra et tidligere forhold, der er jævnaldrende med Lenas store pige, og en dag har de et skænderi om de store børns sengetider. Dagen efter pakker Thomas sportstasken med Lenas tøj, smider dem ind i sin bil og sætter dem af uden for Lenas adresse.

Herefter ser de ikke hinanden i nogle måneder, indtil Lena inviterer Thomas med til nakkefoldsscanning, og efterfølgende møder de kun hinanden en gang imellem, fordi Thomas datter og Lenas datter var veninder.

Helvede

Porten til Helvede

Porten til Helvede er en serie her på bloggen med mødrenes historie om de konfliktfyldte skilsmisser, hvor børnene bliver stridsmål i Statsforvaltningen, kommunerne og fogedretten. Hidtil har vi primært hørt fædrenes fortællinger i nyhedsspalterne om de hævngerrige mødre, der lyver over for myndighederne og nægter fædrene at have samvær med børnene. Nu står en lang række mødre frem, og de har et helt andet syn på konflikterne. I serien får du et blik ind igennem porten til deres helvedes skilsmisser.

Emma kommer til verden

I de sidste tre måneder op til fødslen er der ingen kontakt mellem Lena og Thomas. Fødslen skal sættes i gang, fordi Lenas levertal er for høje, og jordemoderen booker en tid to dage senere. Lena vil gerne have Thomas med til fødslen, og Thomas siger ja tak, da hun tilbyder ham det.

“Jeg ville ikke have på mig, at min datters egen far ikke var med til fødslen,” som Lena siger.

Lena føder en velskabt lille pige, der får navnet Emma, men under fødslen mister hun så meget blod, at hun bliver lagt i narkose, så lægerne kan stoppe blødningerne. Thomas bliver på hospitalet sammen med Lena og Emma de næste fire dage.

“Til at starte med virkede han stolt over sin nyfødte datter, men da han fire dage senere har sin store datter på samvær, ændrer han sig til at være ligeglad med Emma. Når han besøgte mig på hospitalet, kom han gerne en time senere, end vi havde aftalt, og så lagde han sig bare på sofaen,” fortæller Lena.

Den første tid efter fødslen

Den dag Lena bliver udskrevet fra hospitalet, kommer Thomas også for sent. Han insisterer på, at de sammen med de to store piger kører til kirkekontoret med det samme og får Emma navngivet.

“Og da vi har skrevet under på papirerne, siger Thomas, at nu tager han og hans datter ud og spiser, og ‘så kan I, Tudemarie ét og to, bare tage hjem’,” fortæller Lena.

Lena prøver flere gange at etablere samvær mellem Emma og Thomas. I første omgang mødes de på en café i Thomas’ frokostpauser, men det er heller ikke uden problemer.

Lena må ikke sidde med Emma på armen, fordi det stresser ham at se Lena spise med én arm. Hun må heller ikke amme, når Emma er sulten. Thomas mener ikke, der er grund til, at Emma skal have mad hele tiden.

“Når vi mødtes, tog han Emma op af liften og sad lidt med hende, og når hun begyndte at skrige, sagde han: ‘Så kan du godt tage din skrigeunge igen’,” refererer Lena.

Lena forsøger at skabe samvær

Sådan fungerer samværet den første måned. Dernæst foregår det hjemme hos Lena fra sent om aftenen til tidlig morgen. Thomas syntes imidlertid, at det er besværligt, fordi Lenas store datter en gang i mellem vågner om natten, og efter fem overnatninger stopper han samværet.

Næste gang han besøger Emma, vil han straks ved ankomsten tage hende op af barnevognen, selvom hun lige er faldet i søvn. Det modsætter Lena sig. Da Emma endelig vågner, vil Lena amme hende, men Thomas flår den lille pige ud af armene på hende. Og så får hun nok:

“Jeg beder min store datter holde Emma, og så tager jeg Thomas med ovenpå og siger til ham, at det her finder jeg mig ikke i. Jeg skælder ham ud, men han sidder bare og griner af mig.”

I det nye år gør Lena en lang række forsøg på at få Thomas til at være sammen med Emma ved at sende sms’er til ham dagligt. Han svarer kun på nogle få af hendes mange tekstbeskeder, og samværet forbliver meget sporadisk. Enkelte gange går der måneder imellem, at Thomas vil se Emma.

En dag ansøger Lena om børnepenge via Statsforvaltningen, og det bliver startskuddet til et langvarigt og bittert slagsmål om Emma.

Skilsmisser og samvær i 2014

I 2014 var der i alt 19.639 skilsmisser og opløste partnerskaber i Danmark. Statsforvaltningen behandlede 10.018 sager om bopæl og forældremyndighed, heraf blev 2.868 sendt videre til afgørelse i retten. Desuden behandlede Statsforvaltningen 15.877 sager om samvær.
Kilde: Danmarks Statistik og Social- og Indenrigsministeriet

Konflikten begynder

Thomas reagerer ved at ansøge Statsforvaltningen om at fastsætte samvær – så meget samvær som overhovedet muligt. Men mens sagen kører nægter han at se Emma. Samværet bliver fastsat til en time om onsdagen og om lørdagen hjemme hos Lena. Og hvis mor og barn er trygge, kan han efter tre måneder hente Emma og gå en tur med hende i tre timer hver anden lørdag.

I løbet af de tre måneder kommer Thomas kun én gang, og så ser Lena ham ikke igen, før han en lørdag morgen dukker op og vil have Emma med på de tre timers samvær.

“Han buldrer løs på døren, og jeg åbner døren i undertøj og siger, hvad laver du her? Jamen, han skulle hente den lille, fordi det sagde vores samværsresolution. Jeg svarede, at ‘det kan du godt glemme. Hun er syg, og hun kender dig ikke’. Jeg er bange for, at han bare skubber til mig og går op og tager Emma, fordi han råber og er meget frembrusende,” fortæller Lena.

Efter en kortere diskussion vælger Lena at lukke og låse døren, og Thomas tager derfra uden Emma. 14 dage senere sker det samme. Thomas banker hårdt på døren klokken 9, men Lena lukker denne gang ikke op.

Filmer gennem vinduet

Nu bliver det en sag for fogedretten. Thomas vil have Emma udleveret til samvær hver anden lørdag.

Dommeren giver dog Lena medhold, fordi Thomas ikke har overholdt aftalen ved at blive væk de første tre måneder efter mødet i Statsforvaltningen.

Men den tiltagende konflikt tager hårdt på den store pige i familien.

“Hun begynder at lide mere og mere, og hun får angstanfald. Hun er bange for, hvad der skal ske med Emma. Og der er flere gange, jeg skal sørge for, at min store datter er ude, når han kommer, fordi han kommer aldrig alene,” fortæller Lena.

Lena fortæller, at Thomas ofte har to andre biler med. Lena genkender blandt andre Thomas’ fætter som én af dem, han har med. Hun fortæller også, at han filmer ind igennem vinduet med et lille kamera. Og de gange, hun har åbnet døren for ham, står Thomas og filmer, mens han taler med Lena.

Grænseoverskridende advokat

Emma er også påvirket af Thomas’ besøg. Særligt når han buldrer på døren hver anden lørdag, begynder hun at skrige. Selv den dag i dag, hvis nogen banker for hårdt på døren, begynder den nu treårige pige at græde.

Men Thomas får ikke Emma med, og sagen ender endnu en gang i Statsforvaltningen. Her møder Lena helt uventet Thomas’ advokat, der er med til samtalen. Advokaten er Anders Lindholt, der senere blev dræbt i et skuddrama i efteråret 2014.

“Advokaten gik langt over min grænse. Han afbrød hele tiden og stillede mig spørgsmål. Han sidder også med et A3-ark med billeder fra Facebook af min store datter og min eksmand og navnet på min storesøster,” husker Lena.

Thomas og advokaten vil have seks støttede samvær. Det vil sige, at samværet skal foregå i Statsforvaltningen, mens både Lena og en børnesagkyndig er til stede. Det bliver en aftale mod hendes vilje. Den børnesagkyndige skal nemlig pendle mellem flere støttede samvær på samme tid, og Lena tør ikke være alene med Thomas.

Hun møder heller ikke op, da dagen oprinder for det første af de seks samvær.

Hentet af fogeden

Lena bliver indkaldt i fogedretten endnu en gang, hvor hun bliver dikteret, at hun skal møde, ellers vil dommeren fastsætte såkaldte tvangsbøder for hvert samvær, hun ikke møder op til.

Anden gang møder Lena heller ikke op til samvær, og endnu en gang bliver hun stillet for en dommer i fogedretten. Denne gang har hun en advokat med.

“Jeg synes ikke, det er særlig rart at blive punket af Thomas’ advokat, mens han selv sidder og nikker og griner,” fortæller hun.

Da Lena for tredje gang skal møde i Statsforvaltningen med Emma til det støttede samvær, banker det på døren til den lille families hjem. Udenfor står dommeren fra fogedretten, en embedsmand fra kommunen, en psykolog og Thomas, som skal eskortere mor og datter hen i Statsforvaltningen. Nu skal samværet gennemføres.

“Jeg havde håbet, at psykologen kunne se, at samværet ikke ville være godt for Emma. Hun tager tit hænderne op foran øjnene, når hun bliver utryg på sådan ‘du kan ikke se mig’-måde. Men han tror, hun vil lege titte-bøh,” fortæller Lena.

Påvirket af samværet

Samværet varer 25 minutter. Emma vil ikke have tøjet af og sidder hele tiden og putter sig ind til Lena. Thomas henvender sig ikke til Emma under samværet, og den eneste samtale, der foregår, er mellem de to forældre og den børnesagkyndige.

I flere dage derefter er Emma tydeligt påvirket. Hun vågner flere gange om natten og vil hænge på Lena hele tiden. Vuggestuen er nødt til at ringe efter Lena, da Emma græder utrøsteligt, og de næste to dage kan hun ikke sidde alene uden at blive ulykkelig. Hun bliver derfor også hjemme fra institutionen.

De sidste tre samvær bliver heller ikke gennemført, men Lena bliver heller ikke indkaldt i fogedretten. Retten udskriver blot tvangsbøder for hvert af de tre samvær, som Lena udebliver fra.

Begreber

Forældreansvarsloven
Forældreansvarsloven har siden 2007 bestemt, hvordan Statsforvaltningen fastsætter samvær for børnene efter en skilsmisse og skal sikre, at barnet ser begge forældre.
Kilde: Wikipedia

Børnefaglig undersøgelse
Efter § 50 i Serviceloven kan kommunerne iværksætte en børnefaglig undersøgelse, der skal afdække om et barn har brug for særlig støtte. En sådan undersøgelse omfatter blandt andet udvikling og adfærd, familieforhold, sundhedsforhold og sociale relationer.
Kilde: Ankestyrelsen

Stalking
Stalking er en systematisk og vedvarende forfølgelse eller chikane af en anden person. I Danmark er det en overtrædelse af straffelovens bestemmelser om freds- og ærekrænkelser og kan udløse et polititilhold mod stalkeren.
Kilde: Wikipedia

De sociale myndigheder bliver underrettet

Thomas ansøger nu Statsforvaltningen om erstatningssamvær for de fem gange, hvor Lena ikke mødte op med Emma. Dem får han uden videre, og så starter det hele forfra. Lena møder ikke op, og dommeren udskriver tvangsbøder.

Ved et af de aftalte datoer får Lena dog igen besøg af fogeden, der vil gennemtvinge samværet i Statsforvaltningen. Samvær bliver umiddelbart ikke gennemført på grund af nogle forviklinger på Statsforvaltningens adresse omkring en bisidder, som Lena har taget med.

Statsforvaltningen har i samme forbindelse taget det tunge skyts i brug mod den besværlige mor, der ikke vil spille efter reglerne.

“Det er Thomas, der har manipuleret med sagbehandleren, så hun har sendt en bekymringsskrivelse til kommunen om, at jeg skulle have borderline, have rockerrelationer og have truet ham,” fortæller Lena.

Er der nogen som helst hold i den snak?

“Nej.”

Råber efter Lenas store datter på gaden

I mellemtiden bliver Lena idømt 50 dages forvaring, fordi hun ikke kan betale tvangsbøderne. I første omgang skal hun afsone en uge i en celle på seks kvadratmeter i Horserød Statsfængsel. Hun har Emma med i fængsel, mens den store datter bliver passet.

Thomas optrapper sin stalking af familien. Han følger blandt andet efter den store datter i sin bil og stopper hende på vej til skole.

“Han råber til hende, at ‘din mor er en møgluder’ og ‘jeg skal nok tage din lillesøster fra dig’. En anden gang følger han efter os alle sammen og råber ‘din forpulede møgso’ efter mig,” fortæller Lena.

På baggrund af underretningen fra Statsforvaltningen sætter kommunen en såkaldt § 50-undersøgelse i gang. En børnesagkyndig skal udrede, om Emma mistrives under sine forældres konflikt. Den børnesagkyndige holder blandt andet en række møder med de to forældre, Emma og den store datter. Der gennemføres også et samvær hjemme hos Lena.

Den børnesagkyndiges konklussion

Den børnesagkyndige observerer en række ting, der bliver detaljeret beskrevet i rapporten. Efter samværet skriver den børnesagkyndige:

Efter det første støttede samvær reagerer Emmas storesøster så voldsomt, at det vurderes skadeligt at fortsætte samværet under disse omstændigheder.

Den børnesagkyndige gør sig også nogle konklussioner om de to forældre. Om Lena skriver hun:Lena er en omsorgsfuld, kærlig og empatisk mor, der stiller sikkerhed for Emmas trivsel i og udenfor hjemmet. Lena har gode forældreevner og har trods stor angst for Thomas formået at tilsidesætte sine egne behov for Emmas.

Om Thomas skriver hun:

Børn- og Ungecenteret er bekymret over Thomas’ adfærd, når han melder Lena til Udbetaling Danmark, inddrager Lenas far i sagen og opsøger Emmas storesøster og hendes far på en sådan måde, at de føler sig truet. Det er yderligere bekymrende, at Thomas ikke formår at reflektere over sin adfærd og hvilken påvirkning, den har på familien.

Skal i forvaring igen

Resultatet af undersøgelsen er, at kommunen tilbyder støtte til Emma, og angående samværet sender kommunen sagen tilbage til Statsforvaltningen. Her er sagen endnu ikke afgjort, Lena nægter fortsat at udlevere Emma til samvær med Thomas, og dommeren i fogedretten skriver fortsat tvangsbøder ud. Derfor skal Lena i forvaring igen i 2016.

Hvorfor udleverer du ikke bare Emma til samvær, så du slipper for bøder og fængsel?

“Fordi det skader Emma og hendes udvikling.”

Lena fortæller, at hun stædigt bliver ved med at nægte samvær indtil den dag, Emma er gammel nok til selv at sige fra. Om nødvendigt flytter hun med børnene til udlandet.

“Jeg er mor med stort M, og jeg bliver nødt til at beskytte hende hele tiden, for der er jo ingen andre, der gør det,” siger hun.