Knap nok var 2015 begyndt, før vores egen statsminister prikkede til hadet i danskerne. I sin nytårstale delte Helle Thorning Schmidt stokkeslag ud til arbejdsløse udlændinge.

Kan vi aftale, at vi i 2015 taler pænt til og om hinanden? At vi opfører os som de velopdragne mennesker, vi er?

Hi haters O_oJeg har tidligere beskrevet, hvordan professionelle meningsdannere fylder os med had. Nu er selv vores statsminister med til at tænde hadet i os alle.

Lagde du overhovedet mærke til, hvordan det lykkedes hende at hade på de arbejdsløse udlændinge i sin nytårstale?

Eller sank hadet blot ned i din underbevidsthed, klar til at blive vækket, når vores politikere bliver enige om at presse en gruppe borgere, der er pressede i forvejen?

I sin nytårstale listede Helle Thorning Schmidt tre grunde op, der kunne være årsagen til arbejdsløshed blandt udlændinge:

1) “Måske har de manglet viljen.”
2) “Måske blev der ikke stillet de rigtige krav.”
3) “Måske har de ikke fået chancen.”

Men hvad er det egentlig, hun siger mellem linjerne? Her er oversættelsen:

1) De er for dovne.
2) De har ikke fået pisk nok.
3) Vi andre har aldrig givet dem en chance.

Bemærk statsministerens “måske” ud for hver af hendes grunde til arbejdsløshed blandt udlændinge. Hun argumenterer ud fra ren mavefornemmelse, og efter de to første grunde trænger Helle Thorning Schmidt virkelig til et middel mod for meget mavesyre.

Jeg synes, vi skal lytte til statsministerens tredje grund til, at der er for mange arbejdsløse udlændinge i Danmark, og for én gangs skyld give dem en chance.

Det har vi nemlig aldrig gjort, fordi vi havde travlt med at tegne karikaturer af profeten, tvinge frikadeller på menuen i børnehaven og forsøge at forhindre DR at fejre Eid i radioen.

Jeg håber på, at 2015 bliver året, hvor vi ser hinanden som ressourcer, der i kraft af vores forskellighed kan skabe fremdrift for den enkelte og for fællesskabet.

Og lad 2015 blive året, hvor vi hver især giver hinanden en chance uanset vores kulturelle og religiøse baggrund, uanset om vi er på arbejdsmarkedet eller står udenfor, og uanset om vi får mindsteløn eller tjener millioner.

#2015humanisme

Læs også: Fem drømme om et bedre Danmark af David Trads og Lad os gøre 2015 til året, hvor humanismen slår tilbage af Zenia Stampe.

#2015humanisme