Den 16. september 2014 lød flere skud i fogedretten i København. En ældre mand dræbte koldblodigt en advokat og sårede sin ekssvigersøn.

Drabssagen har været heftigt dækket i nyhederne, men hvorfor har ingen journalister stillet spørgsmålet: Hvad driver en mand til at slå sin datters eksmand ihjel?

Patrick BatemanDe fleste mennesker vil sikkert svare nej, hvis man spørger, om de kan slå et andet menneske ihjel.

Sådan har jeg det selv. Jeg er ikke i stand til at begå mord.

På den anden side vil jeg ikke afvise, at hvis jeg var presset og desperat nok, så kunne jeg måske tage et andet menneskes liv.

Hvad med dig?

Hvad med morfar?

For at gætte på morfars motivation til at dræbe advokaten og forsøge at tage livet af ekssvigersønnen, må vi kigge nærmere på, hvorfor de mødtes i fogedretten og tage et kig på den dræbte og sagens bipersoner.

Sagen i fogedretten handlede om barnets samvær med faren (ekssvigersønnen). Når samværssager havner i fogedretten, er det typisk fordi bopælsforælderen ikke vil udlevere barnet til samvær.

I nyhedsmedierne bliver disse bopælsforældre – oftest mødre – fremstillet af Foreningen Far som løgnagtige, hævngerrige og som nogle, der fremsætter falske anklager mod samværsforældrene i Statsforvaltningen.

I virkelighedens verden er nogle af de samme mødre parat til at gå i fængsel eller gå under jorden for at slippe for at udlevere deres børn til samvær.

Præsten Sidsel Lyster er én af de mødre, der hellere ville i fængsel end at lade faren have samvær med datteren. Hun flyttede siden til Færøerne for at slippe for eksmanden.

Journalisterne burde ved disse historier spørge, hvad der får en mor til at opgive alt for at undgå at udlevere sit barn til samvær hos faren.

Foreningen Far spiller en væsentlig birolle

Netværket Mor er et netværk for voldsramte kvinder – også mødre der har været udsat for psykisk vold af faren til deres børn. Der er et sammenfald blandt mødrene i netværket og de mødre, der nægter at udlevere deres børn til samvær.

Sidsel Lyster blev af sin eksmand beskyldt i medierne for at være psykisk syg på baggrund af nogle patientjournaler med en forkert diagnose i. Hun beskyldte omvendt sin eksmand Nikolaj Rommedahl for at udvise psykopatiske tendenser hvilket kan forklare, hvorfor hun ikke ville udlevere sit barn til samvær.

Fra Sidsel Lysters sag går der en lige linje til Foreningen Far og til den dræbte advokat Anders Lindholt. Det fremgår tydeligt på den åbne del af Nikolaj Rommedahls profil på Facebook, at han er god ven med nuværende formand for Foreningen Far Jesper Lohse:

Nikolaj Rommedahl

Advokat Anders Lindholt også havde en tæt tilknytning til Foreningen Far, hvilket også bekræftes af tidligere formand for foreningen Lars Hansen i B.T.

Lars Hansen har som formand for Foreningen Far i øvrigt været med til at sprede falske rygter om Sidsel Lysters påstående psykiske sygdom på foreningens officielle brevpapir, hvilket hun stævnede ham for tilbage i september 2015.

Foreningen Far organiserer sig blandt andet i en gruppe på Facebook, hvor fædre (og enkelte mødre) giver hinanden råd om, hvordan man klarer sagen i Statsforvaltningen.

I den gruppe er det en udbredt holdning, at mødre lyver om vold for at blive indskrevet på krisecentre, og af og til fyger det med trusler om vold. Her er det en unavngiven sagsbehandler i Statsforvaltningen, der inddirekte bliver truet med pistoler, knytnæver og terror:

Foreningen Far

Det er min klare opfattelse, at man ikke kan lyve sig til at blive indskrevet på et krisecenter. Man får kun en plads på et krisecenter, fordi det er påvist, at man har været udsat for fysisk eller psykisk vold.

Formand Jesper Lohse har i øvrigt selv en aparte måde at kommunikere på, når der er andre foreninger, der gør noget for at oplyse samfundet om konsekvenserne for børn ved skilsmisser.

Denne mandag afholdt Børns Vilkår en konference på Christiansborg, hvor Foreningen Far for en gangs skyld ikke fik taletid. Efterfølgende skrev han denne svada som pressemeddelelse, der mest af alt ligner sort snak og en selvros af Foreningen Far som de eneste rigtige eksperter. Her er et uddrag:

Jesper Lohse

Foreningen Far har i forvejen et grundlag, der er kan være direkte skadeligt for børn.

Foreningen mener, at fædre og mødre skal ligestilles i Forældreansvarsloven, der danner grundlag for samvær efter en skilsmisse.

Problemet med ligestilling i denne sammenhæng er, at det reelt betyder, at mor og far skal have lige ret til børnene. Men forældrenes lige ret til børnene er det samme som børnenes pligt til at være sammen med forældrene. Også selvom den ene er morder, pædofil eller psykopat.

Cirklen sluttes

Her har vi altså en forening med fædre med en forstyrret adfærd, som ønsker samvær med deres børn, mens deres mødre nægter. Og så ender sagerne i fogedretten, hvor blandt andre afdøde advokat Anders Lindholt med tætte forbindelser til Foreningen Far repræsenterede fædrene.

Da morfar skød og dræbte advokaten og forsøgte at dræbe ekssvigersønnen var det netop i fogedretten om en sag om retten til et barn.

Jeg spørger lige igen: Hvad gjorde morfar så desperat, at han var parat til at dræbe faren til sit barnebarn, men endte med at dræbe farens advokat, og efterfølgende tilstod i retten, da han blev idømt fængsel for livstid?

Kunne det tænkes, at morfar blot prøvede at beskytte sin datter og sit barnebarn mod familiens plageånd med tilknytning til Foreningen Far?

Vi ved det ikke, fordi det interesserede ikke journalisterne på landets nyhedsmedier at stille spørgsmålet.

Desværre.